Friday, 18 March 2011

Menawan Gunung Kinabalu

Assalamualaikum! Tarikh 25 dan 26 Januari 2011, adalah hari bersejarah bagi kami warga MTAQSA. Kami telah berjaya menawan Gunung Kinabalu. Seramai 28 orang Anak-anak Tahfiz, 4 orang guru dan 3 orang bapa pelajar telah berjaya menawan puncak Kinabalu pada hari itu.

Amat teruja dan seronok Anak-anak Tahfiz berlepas dari lapangan terbang LCCT pada hari itu 24 januari 2011 menuju Kota Kinabalu Sabah, negeri di bawah angin itu. Ada diantara Anak-anak Tahfiz yang belum pernah menaikki pesawat dan ada yang belum pernah ke Sabah.Kegembiraan mereka melalui pengalaman itu jelas terpancar pada wajah masing-masing.Rombongan kami seramai 43 orang selain anak-anak tahfiz, 4 orang guru dan ada keluarga pelajar yang ikut serta.

Kami sampai di KK pada hari itu di sambut oleh sahabat kami Tuan Haji Azren. Kemudian kami di bawa dengan bas untuk menginap di Kompleks Sukan Likas.Dua hari kami berada di KK dengan membuat lawatan ke tempat-tempat tarikan pelancong termasuk Pasar Filipin, Kompleks Budaya dan Muzium Negeri serta Muzium Taman Laut.

Pada 24 Januari rombongan kami bertolak ke Kundasang, bahagian tanah tinggi di kaki Kinabalu.Perjalanan kami ke sana mengambil masa 2 jam 30 minit. Semasa bas yang membawa kami naik ke Kundasang ramai ahli rombongan tertidur kerana keletihan. Apabila hampir sampai ke Kundasang pemandangan sangat cantik dan cuaca semakin sejuk. Kami berkampung di Kiram Village, ada chalet-chalet kecil di bina di kaki bukit, berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu yang memukaukan itu.

Pada subuh 25 januari, peserta yang akan mendaki bersiap sedia untuk ke Kinabalu Park, iaitu tempat untuk mendaftar sebagai pendaki dan memulakan pendakian. Kami, kaum ibu dan kanak-kanak yang tidak akan mendaki turut mengahantar peserta pendaki ke Kinabalu Park. Disitu setelah mendaftar, dapat guide dan porter maing-masing, kami dibawa ke tempat pintu permulaan pendakian laluan yang bernama Timpohon. Kumpulam kami berdoa, mendapat taklimat terakhir sebelum mendaki. Dengan perasaan bercampur-campur, cemas, sayu dan teruja kami melepaskan anak-anak dan bapa yang ikut serta. Kami melambaikanan mereka walaupun dalam hati ingin ikut bersama. Dalam hati masing-masing menanamkan azam akan ikut mendaki pada masa akan datang.

Rombongan ibu-ibu dan anak kecil yang tidak mendaki di bawa ke Porim, ada tempat mandi air panas. Sedang kami seronok bemandi-madian, pada jam 2.30 petang kami dapat panggilan talipon memberitahu kumpulan pertama telah sampai ke tempat rehat bernama Gunting La Gadan. Mereka akan rehat, makan dan tidur sebentar sementara menunggu jam 2 pagi untuk meneruskan pendakian ke Puncak. Kumpulan yang akhir iaitu kumpulan Pak haji tiba di Gunting La Gadan sejurus sebelum maghrib. Lega rasa hati kami apabila mendapat berita itu.

Malam itu kami yang bermalam di Kiram Villge rasa sunyi dan agak ketakutan kerana cuaca amat sejuk dan hujan agak lebat serta kedengaran tiupan angin yang kencang. Dalam hati kami berdoa agar pendaki-pendaki anak-anak Tahfiz beserta ahli keluarga kami selamat di Puncak Kinabalu. Keesokan hari kami dapat berita 28 orang daripada mereka telah berjaya menawan puncak Kinabalu dan sedang dalam perjalan turun. Alhamdulillah!

Ada sepasang parent yang datang khas dari Shah Alam menyambut anak-anak yang turun dari gunung. Jam 4 petang kami mula dapat berita bahawa kumpulan pertama telah selamat sampaidi Kinabalu Park.Kemudian kami tunggu berita mengenai kumpulan lain yang dan sampai, namun kumpulan Pak Haji belum tiba. Kami berasa cemas kerana hari hampir senja. Alhamdulillah kumpulan Pak haji selamat sampai jam 8 malam di Kinabalu Park dan pada jam 9 malam kami menyambut mereka di Kiram Village. Maka pada saat itu gembira dan lapanglah dadaku.

Sebenarnya perancangan untuk menjelajah dan menawan Kinabalu bermula 7 bulan sebelumnya, pada pertengahan tahun 2010. Berikutan itu persediaan rapi dan latihan perlu telah dilakukan. Pertama kami book tiket kapalterbang awal-awal lagi supaya kami dapat harga tiket yang murah. Kedua kami kontek orang yang telah berpengalaman untuk menasihati dan memberi panduan. Kemudian kami book penginapan dan pakej perjalanan di Sabah dan pakej mendaki gunung tersebut. Sambil itu kami tingkatkan ketahanan badan dengan pemakanan dan exercise.Peralatan-peralatan perlu ( seperti baju sejuk, baju mendaki, kasut mendaki, sarung tangan, baju hujan, head-torch, beg galas, tongkat dll ) untuk pendakian kami sediakan sedikit demi sedikit kerana mahal untuk membeli barang-barang tersebut sekali gus.

Persedian meningkatkan stamina di lakukan dengan exercise setiap hari, pendakian bukit SUK di Shah Alam ( Bukit ini Pak haji namakan Gunung Kalbu ) di hujung minggu. Kemuncak latihan adalah pendakian Gunung Semangkuk berdekatan Fraser's Hill.

Banyak perkara yang telah kami lalui dan banyak perkara yang kami pelajari dari aktiviti tersebut. Walaupun ianya memenatkan, aktiviti kearah menawan Gunung Kinanabalu ini adalah pengalaman yang amat beharga dan tidak akan dilupakan bagi setiap peserta. MTAQSA merupakan Maahad Tahfiz pertama menawan Puncak Kinabalu. Syabas MTAQSA !

3 comments:

 1. Mabrouk!!
  Kami pun sedang merancang nak tawan gunung kinabalu sementara masih ada kudrat dan hayat ni.
  Sungguh rapi perancangan mak teh!

  ReplyDelete
 2. Salam! Elisa bolehlah kontek mak teh apabila sampai masanya nak merancang untuk mendaki Kinabalu. Banyak tips berguna yang boleh mak teh berikan. Insyaallah!

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum, Mak Teh... Boleh saya dapatkan email Mak Teh. Saya berminat & ingin bertanya berkenaan mendaki Gunung Ledang utk 2013, insyaAllah. Harap dapat membantu. Terima Kasih. :)

  ReplyDelete