Thursday, 15 December 2011

Kami Bercuti Hujung Tahun

Assalamualaikum,

Hari ini baru rasa percutian kami bermula. Suasana dirumah sangat sunyi dan tenang. Pagi tadi pergi hantar pambantu rumah berlepas balik ke negara mereka. Mereka berdua telah sama-sama bertongkoslomos menyediakan makanan untuk anak-anak tahfiz setiap hari. Tanpa mereka aku tidak akan dapat melakukan kerja-kerja menjaga anak-anak tahfiz. Mereka pulang bercuti selama 2 minggu, mereka juga memerlukan rehat. Terima kasih kami ucapkan kepada mereka.

Hari Sabtu ini aku dan Pak haji akan bercuti di utara sambil menjenguk anak kami Lia. Lia yang sedang menjalankan housemanship di hospital kerajaan itu kadang-kadang mengalami stress pekerjaan. Zaman aku dahulu jadi pegawai kerajaan, pegawai muda yang baru masuk melaporkan diri bekerja sangat seronok dan teruja. Tak tahulah mungkin peredaran masa atau jenis pekerjaan yang berbeza, mendapati pengalaman Lia berbeza dariku. Nasihat kami kepadanya banyak bersabar dan kuatkan semangat dalam menghadapi ketentuan Allah. Maklumlah dia bertugas di bahagian O&G, tempat orang beranak siang dan malam. Tempat menyaksikan kelahiran manusia dan kadang-kadang Allah ambil semula nyawa yang diberikan itu. Lia kena belajar menerima takdir Allah setelah melakukan tugasnya dengan baik.

Kami bercadang nak bawa Lia bercuti ke Perlis dan Padang Besar Thailand. Kemungkinan juga akan bermalam di resort di Gunung Jerai untuk merehatkan diri. Aku juga bercadang nak rekki untuk membawa anak-anak tahfiz melancong ke tempat-tempat ini di bulan February 2012 nanti.

Alhamdulillah, permohonan dan pengambilan pelajar baru berjalan lancar. Tahun ini pelajar perempuan sama banyak dengan pelajar lelaki. Jumlah yang kami telah terima hampir memenuhi jumlah pengambilan yang kami cadangkan. Ternyata kami akan memerlukan sebuah unit banglo lagi. Ingin sahaja aku bertanya rumah yang bersebelahan untuh disewa. Namun kami kena bersabar sehingga tuan rumah itu melekatkan iklan rumah untuk disewa. Bermula dengan sebuah rumah, insyaallah tahun hadapan MTAQSA akan beroperasi di 4 buah rumah banglo.

Tahun 2012, MTAQSA akan menggunakan perkhidmatan bas untuk mengangkut anak-anak tahfiz ke masjid Negeri, perpustakaan dan kegelanggang Equine (setiap minggu) dan restoran sarapan pagi (sekali-sekala). Permulaan tahun kami akan menyewa bas untuk tujuan itu sementara menunggu untuk membelinya. Kami berdoa dapat sumbangan untuk membelinya.

Pelajar Tingkatan 5 dan Ahli-ahli Jawatankuasa Orientasi akan pulang ke asrama pada 31 Disember 2011. Pelajar-pelajar baru akan melaporkan diri pada 1 January 2012 jam 8.30 pagi. Lain-lain pelajar dikehedaki pulang ke asrama pada 4 january 2012 jam 3 petang. Namun sesiapa yang tinggal di luar Selangor dan adiknya melaporkan diri sebagai pelajar baru bolehlah balik keasrama pada tarikh 1 January bersama-sama adiknya.Kelonggaran ini dibuat supaya tidak menyusahkan ibubapa anak-anak tahfiz.

Sekian, terima kasih! Wassallam.

No comments:

Post a Comment