Saturday, 13 August 2011

Anak-anak Tahfiz Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum!

Kehidupan anak-anak Tahfiz di bulan Ramadhan penuh dengan aktiviti beribadah disamping mengikuti pelajaran sekolah seperti hari-hari biasa. Cuma setiap kelas dipendekkan 15 minit supaya mereka boleh pulang ke asrama jam 1.30 tengah hari.

Rutin harian anak-anak tahfiz di bulan ramadhan adalah bangun seawal 4.50 am untuk bersahur, kemudian mereka lakukan kiamullail dan menghafal al Quran sehingga azan Subuh berkumandang. Setelah selesai solat subuh mereka bersiap untuk ke kelas. Kelas berjalan seperti biasa dari jam 7.30 am sehingga jam 1.30 tengah hari. Setelah solat zohor ia-itu pada jam 2 pm mereka tidur sehingga jam 4 petang. Setelah solat 'asar mereka menulis al quran. Kemudian bersedia untuk ke masjid. Jam 6 petang bas akan membawa mereka ke Masjid Negeri.

Sementara menunggu berbuka mereka bertaddarus. Mereka akan berada di masjid sehingga selesai solat tarawih. Mereka menghafal al Quran di antara Maghrib dan Isya. Jam 10.45 malam mereka menaikki bas untuk pulang ke asrama. Kadang-kadang ada makanan istimewa di sediakan untuk mereka makan supper. Mereka tidur pada jam 11.30 malam dan akan di kejutkan untuk sahur nanti.

Pada bulan Ramadhan anak-anak tahfiz amat murah rezeki. Mereka telah di raikan dengan majlis berbuka puasa oleh sebuah hotel 5 bintang, Majlis Perbandaran Shah Alam, dan di sediakan makanan Arab oleh sebuah Restoran Arab yang terkenal di Shah Alam sebanyak 3 hari. Hari ini merupakan kali ke 3 mereka mendapat makanan dari Restoran Arab itu. Mereka juga telah mendapat makanan malam merupakan capatti istimewa dan roti telor masing-masing dari restoran terkemuka. Ada juga keewangan yang di sedekahkan oleh dermawan termasuk ibubapa untuk di gunakan pada bulan Ramadhan. Jadi aku gunakan untuk menyediakan makanan luxury untuk mereka seperti aiskrim float, buah-buahan dalam tin satay dan pizza. Ada yang sudah kami hidangkan dan ada yang akan di hidangkan, Insya-Allah. Alhamdulillah, begitulah murahnya rezeki anak-anak tahfiz di bulan Ramadhan.

Anak-anak tahfiz akan berada di asrama sehingga 26 Ogos. Mereka akan bercuti Aidil Fitri sehingga 10 September. Sekembalinya mereka nanti mereka akan melakukan puasa sunat 6 hari. Kami bercadang untuk mengadakan majlis Hari Raya pada 17 september.

No comments:

Post a Comment