Saturday, 31 October 2009

Hujan di Pagi Sabtu

Assalamualaikum kepada pengikut blog mak teh !

Dari pagi tadi cuaca mendung dan hujan turun sederhana lebatnya. Mak teh baru pulang dari pasar. Mula-mula mak teh pergi ke Kelang mebeli barang-barang keperluan dapor. Kemudian pergi ke Pasar Seksyen 6 untuk barang-barang segar. Badan terasa letih dan pernafasan sedikit tercunggap. Tidak mengapa asalkan kerja-kerja yang perlu di buat dapat di lakukan.

Ada orang bertanya, " Tidakkah mak teh dan Pak haji mahu berehat setelah menjadi warga emas dan mencapai umur pencen ini? "

Jawapannya: " Kami ingin melakukan kerja-kerja ini kerana ingin mendidik anak-anak bangsa di jalan ini kerana Allah. Setidak-tidaknya, kami akan mengurangkan jumlah anak-anak bangsa yang hidup terbuang terjebak dalam dadah dan kancah maksiat yang lain." Semoga di berkatiNYA.

Ada lagi yang berkata, " Kami tak sangguplah melakukan kerja seperti ini. Buat projek lain kan lebih senang. Kalau berjaya dapat banyak duit! Boleh enjoy !"

Betul tu ! Mak tehpun pernah terfikir begitu terutama apabila mengharungi dugaan. Namun Alhamdulillah di beri hidayah oleh Allah dan hati akan berbisik seperti ini, " Kalau aku berkebun di sini aku akan dapat hasil segera di sini. Namun kalau kami buat kerja yang kami lakukan ini, kami berharap untuk menuai hasil di sana ". Sebenarnya semua ganjaran akan di beri oleh Allah. Kita hanya berusaha sahaja, semoga di rahmatiNYA dunia dan akhirat.

Hakikatnya kita tidak akan bertahan lama di dunia ini. Oleh itu tak perlulah menginginkan nama kita terkenal di dunia ini. Lebih penting kalau kita usahakan sesuatu yang ganjarannya di perolehi di alam yang berkekalan.

Semoga Allah SWT menganugrahkan Hidayah Taufik kepada kita semua. Alhamdulillah ! Hari ini ada 2 orang yang akan mendaftarkan untuk kemasukan tahun 2010 dan ada 3 pemohon untuk temuduga. Insya-Allah kami akan hanya memilih keluarga yang faham matlamat perjuangan kami ini dan ingin berjuang bersama-sama kami di jalan ini.

Memberi anak-anak ilmu agama terutama Al-Quran dan menuntut ilmu agama terutama menghafaz Al-Quran adalah satu perjuangan! Dan percayalah perjuangan ini bukanlah mudah !

No comments:

Post a Comment