Friday, 27 February 2009

Celoteh Dipagi Jumaat

Assalamualaikum!

Pagi ini seperti juga di pagi beberapa hari lalu, hujan turun agak lebatnya. Kebiasaannya di Shah Alam hujan turun disebelah petang dan malam. Dengan cuaca sebegini terasa pula macam sedang berada di Kedah.

Aku anak kelahiran Kedah, jadi sudah biasa dengan cuaca sejuk dan hujan dipagi hari. Keaadaan sampai di sekolah basah kuyup itu perkara biasa bagi aku di zaman persekolahan dahulu. Di musim hujan apabila banjir melanda, aku pergi juga ke sekolah dengan berbagai ikhtiar. Beberapakali pernah berenang menyebrangi alur kerana jambatan kayu kami telah di hanyutkan oleh air pasang yang deras. Pakaian dan beg sekolah dimasukkan kedalam besen besar apabila mengharugi banjir. Tiba di seberang kami salin ke pakaian seragam sekolah, kemudian berjalan ke pekan untuk mendapatkan bas ke sekolah.

Inilah nostalgiaku apabila mengalami hujan lebat dipagi hari kebelakangan ini. Sebenarnya aku ke meja komputer ini bukan untuk berblogging. Tujuan aku tadi untuk cuba menaipkan dalam " WORDS " sedikit penulisanku untuk sebuah buku. Buku yang ku janjikan kepada Penerbit, tidak siap sehingga hari ini. Pesta buku " KL International Book Fair " akan berlansung tidak lama lagi ( 17 April ). Aku sangat suka dan menanti-nanti akan pesta buku, tetapi kalau tidak ada buku baru aku yang diterbitkan maka kuranglah keseronokkanku nak berkunjung ke pesta itu. Tak apa, nanti selepas ini aku akan cuba menulis semula.

Pagi ini juga, kelihatan anak-anak tahfiz kami sibuk dengan persiapan menghadapi pertandingan Tilawah Hafazan yang akan berlangsung esok hari sabtu jam 8.00 pagi di Sekolah Rendah Agama, Seksyen 3. Semua warga sekolah kami akan memberi sokongan padu kepada peserta-peserta yang akan bertanding. Kami berdoa dan mengharapkan kejayaan mereka yang akan mencerminkan kejayaan sekolah kami. Selepas ini aku akan pergi mendengar laungan lagu semangat mereka, berbunyi begini:

Kami pelajar MTAQSA,
Rajin usaha untuk berjaya,
Langkah maju setiap masa,
Apa rintangan redah saja,

Tidak malas tidak leka,
Tuntut ilmu jadi perkasa,
Jaga agama jaga bangsa,
Hidup mesti buat jasa!

Hujan sudah berhenti dan mentari sudah menyinari bahagian balkoni rumahku dan tamparan cahayanya menerangi ruang yang aku sedang berada ini. Ok, aku hendak ke pasar dahulu untuk membeli barang makanan segar untuk kegunaan esok. Makanan untuk hari ini sedang disediakan oleh pembantuku yang rajin dan " efisyen ". Menu hari ini untuk makan rihat jam 10.00 pagi, iaitu bihun sup yang pembantu boleh masak jadi aku ada kelapangan sedikit tidak perlu masuk dapur. Hehehhe, baguskan ! Kepada anda mak teh ucapkan selamat bercuti hujung minggu!

No comments:

Post a Comment