Sunday, 17 May 2009

Hari Pertama Exam Bertulis

Salam Semua!

Hari pertama peperiksaan bertulis, merupakan subjek Hadith dan Bahasa Arab bermula pagi tagi. Aku melihat dari atas balkoni untuk melambai anak-anak Tahfiz puteri ke sekolah, tetapi mereka sudah mula berjalan satu baris dengan kertas nota di tangan dan mulut yang masih berbunyi riuh menghafal sepanjang jalan ( Apalah agaknya kata jiran-jiranku sekirnya mereka melihat keaadaan itu ). Aku rasa geli hati dan rasa terharupun ada melihat gelagat mereka itu. Betapa bersungguh-sungguhnya mereka belajar dan ingin mencapai kejayaan !

Untuk makan jam 10.30 aku sediakan laksa kegemaran mereka. ( Aku sediakan berlebihan supaya tidak ada yang kata tak dapat bahagian nanti ). Mereka tamat exam 2 subjek itu jam 11.00 pagi. Jadi Pak haji benarkan mereka terus pulang ke asrama dan makanan rehat itu di makan selepas pulang jam 11.00 pagi. Bila ditanya adakah mereka boleh buat exam subjek tersebut. Kebanyakan mereka tersenyum sambil menjawab mereka dapat menjawab soalan-soalan exam tadi. Lapang juga hati aku mendengarnya. ( Itu girls, boys aku belum jumpa lagi ) Selepas itu mereka berehat , ada yang tidur sebentar. Kemudian selepas zohor mereka pulun buat revision semula.

Jam 6.00 mereka makan malam dan tiap seorang mendapat 1 biji buah epal, sedekah dari parents salah seorang pelajar yang datang dari Perak. Seperti yang telah ku katakan rezeki anak-anak Tahfiz sentiasa murah.

Sudah 2 hari washing machine yang kami gunakan setiap hari, rosak. Kami ada 2 washing machine ( kegunaan rumahku ), dulu sebuah telah rosak, sekarang kedua-duanya dah rosak. Aduh! Macam manalah nak mengatasi washing yang banyak perlu di buat setiap hari. Selama ini, pakaian boys kami beri pada kedai dobi. Oleh kerana bayaran harga dobi mahal, pakaian girls kami cuci sendiri. Dulu dah cadang nak beli washing machine dan dryer komersial macam kat kedai dobi tu. Tapi dana tidak mencukupi. Harganya kedua-dua mesin itu hampir RM 35,000. Sekarang masaalah sikit nampaknya.
Hari nak hujan nampaknya tetapi mereka ini baru turun padang. Barisan Puteri yang siap bersedia menanti arahan coach.

No comments:

Post a Comment