Sunday 22 July 2007

The Recipe 'Acar Buah Utara'






I am thinking how to present the recipe sebab tak pandai nak cerita, also I have never seen a recipe for this dish. I am a novel writer not a recipe writer.Ok, I will try, it goes like this:
Bahan untuk menumis, chili kering, bawang merah ( sedap yang siam), bawang putih, halia, minyak masak, gula, cuka (I use yang asli eg imported heinz brand, apple cider vinegar or vegetable vinegar), rempah campur dan bijan. Bahan buah-buahan, limau jeruk (important ingredient,order from pekan rabu alor setar), belimbing kering (buat sendiri), bawang putih, bawang merah, kurma, kismis, prune cina, segala buah-buah asam cina, lobak masin, buah pala halua, segala benda asam yang kering sesuka hati.
Cara membuatnya: bahan buah-buahan hendaklah di bersihkan toskan, yang besar tu potonglah, kemudian celur semua bahan buah-buahan tu, satu persatu berasingan (lihat gambar). Next, sedia bahan untuk ditumis. Chili kering, setelah dibersihkan toskan. Lepas tu semua bahan-bahan nak tumis tu hendaklah digoreng dahulu (separuh masak) sebelum diblenderkan berasingan. So mula tumis panaskan minyak, masukkan chili, bawang puti, bawang merah, halia, kacau sampai wangi, lepastu masukan gula(banyak juga), kacau sampai gula hancur (lama gak biar gula masak hingga sebati dengan bahan lain tadi) Lepastu masukkan vinegar(agak je ada rasa masam cuka) then masukkan garam (jangan banyak sebab jeruk kita ada yang masin)Kacau lama sampai mendidih.Mustahak rasa dulu kuah ni sampai sedap ikut taste sendiri. Lepas tu baru masukkan bahan buah-buahan tadi yang keras awal yang lembut akhir. Kacau sampai masak naik minyak dan nampak gulanya 'berkaca'. Akhir sekali gorengkan rempah campuran dalam kuali angkat masukkan kedalam periuk acar tadi, begitu juga bijan, goreng dan masukkan. Then rasalah, Hmmmmm sedaaaaap! Selamat Mencuba!

5 comments:

  1. fuh! berpeluh nak masak acar buah ni! baca resipi dah berpeluh ni!hehehehe

    thanx a lot mak teh!!!! this recipes is precious coz i've never come across with resipe acar buah, kalau ada pun simple sangat - yang ni betul2 kena carik masa sebelum buat nih, buat i am sure the conventional and tedious preparation plus the selected items and not forgetting the 'air tangan' that will make this acar buah sedapppp!

    I still remember the most delicious acar buah i;ve ever tasted waaay back in 1989 - a home made cooked by my dormmate and she's anak mami from penang! have yet to try yours!

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah dapat kebenaran dari sifu yand ajar I resepi ni. Memang it takes a lot of effort to prepare this dish. Kalau OO rasa sedap nanti ada juga cadangan nak mengkomersialkan nya bawah jenama Acar Buah Utara Mak Teh, he,he, he. Manalah tau rezeki kita kat mana!

    ReplyDelete
  3. makteh, rempah campuran tu nak beli kat mana? maklang memang teringin nak buat acar buah tau...lama dah teringin nya. baru ni jumpa ada orang nak ajar!

    ReplyDelete
  4. Itu mak teh dah beri resepi tu. Yang kata rempah campuran tu ada kat kedai biasa yang kita guna untuk menumis kari ikan. Orang panggil juga halba campur. Cubalah senang je buat sikit dulu. Mak teh buat tak sikit gula saja dah 3 kilo campur semua dah siap lebig 10 kilo.

    ReplyDelete
  5. mak teh,
    sorry lambat nak ucap terimakasih for the acar buah you sent me via rotidua.
    Once I got it, I simpan baik2 dalam fridge at my house in PJ, takut nak bukak nanti rosak or tumpah masa nak transport balik Saudi.
    But guess what... I tertinggal kat PJ!!! *huwaaaaa*
    memang sedih betulllllllll

    ReplyDelete